Nespracované drevo je potravou pre lykožrúta

21.06.2005 Celý región

Tatranská Lomnica 21. júna (TASR) - Prognózy štúdie spracovanej Lesníckym výskumným ústavom vo Zvolene v spolupráci so ŠL TANAP-u nie sú optimistické. V prvo...
Tatranská Lomnica 21. júna (TASR) - Prognózy štúdie spracovanej Lesníckym výskumným ústavom vo Zvolene v spolupráci so ŠL TANAP-u nie sú optimistické. V prvom roku po kalamite (2005) predpokladajú, že lykožrút napadne vyvrátené stromy, v budúcom roku však až 90 percent novej populácie škodcu naletí na stojaté porasty.

Ponechať na samovývoj 86 ha lesa postihnutého veternou kalamitou sa rozhodli pred dvadsiatimi rokmi nemeckí lesníci. \"Dnes môžeme s určitosťou konštatovať, že nespracované drevo ako zdroj potravy lykožrúta, bolo príčinou odumretia takmer 7-tisíc hektárov lesa. A to nielen v nemeckom národnom parku, ale aj v národnom parku Šumava, \" zdôraznil na margo snáh ochranárskych mimovládnych organizácií rozšíriť bezzásahové zóny v kalamitou postihnutom tatranskom lese vedúci ochranného obvodu Javorina Štátnych lesov TANAP-u Ján Slivinský.
Pripomenul, že národné parky Bavorský les a Šumava sú vzorom i argumentom ochranárov, ktorí sú presadzovateľmi rozsiahlejších bezzásahových území v TANAP-e. Navrhujú ich uzavrieť a zakonzervovať. Skrýva sa za tým mŕtvy les na vyše 5000 ha. \"Holiny zostali na takmer 2000 ha nemeckých a českých lesov. Celkovo bolo zničených približne 4 milióny stromov, \" poznamenal Slivinský. Ako dodal, výhodou bavorského národného parku je pritom skutočnosť, že tri štvrtiny jeho územia tvoria zmiešané lesy.
Ak odumrie smrek, v lese zostane stáť buk alebo jedľa. Les akoby zostal lesom. V TANAP-e je situácia podstatne odlišná. Podiel listnatých drevín na celkovom zložení tvorí iba sedem percent. Štátne lesy nie sú proti vytvoreniu bezzásahových zón, ale nie až v takom rozsahu a hneď. \"Sme za časovú etapizáciu podobne, ako postupovali v Národnom parku Bavorský les. Na základe odborných vedomostí a skúseností s lykožrútom si uvedomujeme hrozbu jeho premnoženia aj na okolité lesy. To, čo nezničila kalamita, dokonal by lykožrút, \" vysvetlil vedúci ochranného obvodu.
Tatranský národný park má rozlohu 73 800 hektárov. Z necelých 9 200 hektárov lesa v Tichej a Kôprovej doline podľahlo vlaňajšej veternej kalamite približne 270 hektárov a takmer 55-tisíc kubíkov dreva.
Masové premnoženie lykožrúta, najmä na smreku, bude mať za následok skutočnosť, že do roku 2008 lykožrút napadne väčšinu stojacich porastov v Tichej a Kôprovej doline. A to aj v prípade, ak sa bez spracovania ponechá kalamitné drevo iba na území s 5. stupňom ochrany prírody.
 

Vyberte región

mark